ANTONIUSABTBROOD

Op de zondag, die het dichtst valt bij 17 januari, viert de parochie H. Antonius Abt te Chaam het feest van haar patroonheilige tijdens een plechtige eucharistieviering met aansluitend een lunch voor de vrijwilligers. In vroegere jaren, velen onder ons weten zich dat nog goed te herinneren, kwamen de mensen uit de hele regio, ijs en weder dienende, naar het Antoniusfeest. Een volle parochiekerk!

Vooral in de agrarische sector was het een populair feest, omdat het meel werd gewijd om het aan het vee te voeren.

Ook al is het een oude traditie, in deze moderne tijd, de betekenis van Antonius is niet verloren gegaan en de parochie in Chaam viert dit nog steeds. De meelzakjes worden gevuld, gewijd, meegenomen en werkelijk gebruikt voor de dieren thuis.

Sinds een paar jaar is er ook het AntoniusAbtbrood. Brood dat gebroken kan worden en dat gegeten kan worden bij een broodmaaltijd of bij de soep. Het is gebakken van speciaal molenaarsmeel.

BROOD is een van de meest basale behoeftes voor de mens. Ook maakt het brood deel uit van de bijzondere overleveringen over Antonius Abt en zou het gezegende brood bescherming bieden aan mens en dier en doet het dagelijks brood denken aan respect voor de schepping. Op woensdag 16 januari heeft kapelaan Ceriani het meel gezegend dat gebruikt wordt om dit bijzondere brood te bakken. Het brood is verkrijgbaar bij bakkerij van Gils.

Denk mee over de naam van de nieuwe parochie!

Geachte parochianen,
De samenvoeging van de zes parochies Alphen, Baarle-Nassau, Chaam, Gilze, Riel en Ulicoten begint steeds meer vorm te krijgen. Op 1 januari 2020 is het zover en gaan we als één grote, nieuwe parochie verder. Ook al zullen de kerken hun “oude” naam behouden, de nieuwe parochie krijgt een nieuwe eigen naam. Wij willen u bij deze uitnodigen om met ons na te denken over de naam van onze toekomstige parochie. Het zou mooi zijn als uit de nieuwe naam zou blijken wie we willen zijn als parochie of als de naam van de parochie een band zou hebben met het verleden van onze regio.
Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan de nieuwe naam:

1) het is de naam van een heilige, bv H. Bonifatius, of H. Paus Johannes Paulus II,  of  de naam verwijst naar een openbaringsgegeven uit de bijbel of uit de traditie dat op Christus of Maria betrekking heeft, bv H Drie-eenheid, of Goede Herder, of OLV van Zeven Smarten of Maria ten Hemelopneming,

2) het kan niet gaan om een naam van een van de huidige parochies

3) de nieuwe parochienaam is nog niet in gebruik in ons bisdom.

We zien uw suggesties, voorzien van de motivatie waarom u deze naam geschikt vindt, graag tegemoet. Wilt u die vóór 6 januari 2019 mailen naar naam.nieuwe.parochie.alphen.gilze@gmail.com of afgeven op een van de parochiesecretariaten van onze 6 kerken? Doe uw suggestie in een envelop en schrijf op de envelop dat het om de naam van de nieuwe parochie gaat. Uit alle suggesties zullen we enkele namen selecteren. Daarna gaan we u – parochianen van de nieuwe parochie – vragen welke naam uw voorkeur zou hebben.
Maar eerst ontvangen we graag uw suggesties voor de naam van onze nieuwe parochie. We zijn erg benieuwd!

Regiobestuur samenwerkingsverband Alphen-Gilze

Onze Vader

We bidden regelmatig het Onze Vader. Dit gebed heeft Jezus zijn leerlingen geleerd, toen ze vroegen: ‘Heer, leer ons bidden’.

En nog steeds bidden wij –leerlingen die Jezus volgen- dit gebed.

Vanaf 27 november 2016 bidden we een nieuw Onze Vader in de liturgie.

Er verandert niet zo veel aan de tekst, toch zal het voor ieder van ons even wennen zijn.

U kunt er thuis al vast mee oefenen, want achter in de kerk liggen kaartjes met het nieuwe Onze Vader.

U kunt zo’n gebedskaartje in de vorm van een boekenlegger meenemen.

Communie thuis

Iedere eerste vrijdag van de maand wordt door leden van het pastoresteam de heilige Communie gebracht aan parochianen die door ziekte of hoge ouderdom niet meer naar de kerk kunnen komen.

Zo blijven ook deze parochianen delen in de gemeenschap van de Kerk en de parochie. Ieder die op de eerste vrijdag de heilige Communie thuis wenst te ontvangen kan contact opnemen met één van de leden van het pastoresteam. Het spreekt voor zich dat in bijzondere omstandigheden ook buiten deze eerste vrijdag de heilige Communie thuisgebracht kan worden.

Ook is het mogelijk dat een familielid vanuit de eucharistieviering de heilige Communie meeneemt naar huis om thuis te delen. Daarvoor is in elke parochie een pyxis beschikbaar. Dat is een klein doosje waarin de Communie wordt meegegeven. Zo’n pyxis kunt u tijdelijk lenen bij de parochie. Als u zelf ter communie gaat kunt u de pyxis meenemen en een extra hostie vragen. Of, beter is, u plaatst de pyxis voorafgaand aan de viering op het altaar en neemt deze na de viering weer mee. De pastor zal dan een hostie in de pyxis leggen tijdens de consecratie.

Meer informatie over het gebruik van de pyxis kunt u vragen bij de kosters of bij diaken Fennema.